„Cocovin„ sau „Coq au vin”- căutarea anului 2016 pe Google

Cocovin„ sau „Coq au vin”- căutarea anului 2016 pe Google. Celebrul motor de căutare respectă o tradiție a sa de la finalul fiecărui an și anunță care au fost cele mai căutate cuvinte prin fiecare țară. La noi, de departe se disting: Bacalaureat, Donald Trump, mămăligă pentru pești și cocovin, adaptarea fonetică românească la cocoș în vin, franțuzescul „coq au vin„

Și dacă tot este aceasta cea mai căutată rețetă de români, haideți să vedem cum se face faimosul „cocovin„:

Ingrediente:

Bucăţile bune de friptură de la un cocoş de casă sunt pulpele superioare şi inferioare şi pieptul tăiat în două, pe lungime

400-500 de ml. de vin roşu, corpolent

250 de ml. de supă de pasăre

60 de ml. de cognac

2 linguri de pastă de roşii

300 de grame de ciuperci champignon, tăiate în sferturi

250 de grame de arpagic (ceapă mică)

60 de ml. de ulei de măsline extravirgin

40 de grame de unt

1 lingură de făină

100 de grame bacon, prosciutto sau panceta

1 căţel de usturoi fin tocat

1 linguriţă de tarhon uscat

1 linguriţă de cimbru uscat

sare, piper

Mod de preparare:

Carnea de cocoş spălată şi portionata se sărează şi se piperează. Într-o tigaie încăpătoare se încing 30 de ml. de ulei de măsline şi se rumenesc cepşoarele pe toate părţile. Se adaugă ciupercile, toate deodată, şi se călesc împreună aproximativ 5 minute.

Se scot legumele într-un castron, se acoperă şi se păstrează la cald.În aceeaşi tigaie se adaugă restul de ulei de măsline (30 de ml.) şi se rumenesc, pe rând, fără a le înghesui, bucăţile de carne. Pe măsură ce bucăţile de carne se rumenesc, se scot într-un castron. Când sunt toate rumenite, se adaugă toate deodată înapoi în tigaie, se încinge bine tigaia, se adaugă cognacul şi se flambează.

Pentru flambare, se adaugă în tigaia încinsă tot alcoolul deodată, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degajă (se poate aprinde şi înclinând tigaia în aşa fel încât să vină în contact vaporii cu flacăra de la aragaz, dar se va împrăştia ceva grăsime!). Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. În aproximativ 30 de secunde, flăcările trebuie să se stîngă de la sine.

Bucăţile flambate, imediat ce flăcările s-au stins, se scot în cratiţă în care se vor găti mai departe (să aibă capac). Vinul, supă, pastă de roşii, tarhonul, cimbrul şi căţelul de usturoi fin tocat se adaugă în tigaie şi se dau în clocot, râcâind toate aderentele de pe fundul vasului.

Se toarnă deasupra cărnii sosul din tigaie. Se acoperă cu capacul şi se fierbe pe foc mic până ce carnea se înmoaie (pentru un pui de la magazin, ar fi de ajuns vreo 30 de minute, cocoşului meu de ograda i-a trebuit mai mult pentru a-i învinge cerbicia, însă a compensat prin gust). Când carnea e moale, se adaugă legumele (cepşoarele şi ciupercile) împreună cu zeamă pe care au lăsat-o.

Se acoperă şi se mai fierb împreună 15 minute. Între timp, baconul (sau pancetta) tăiat în fasiute fine se rumeneşte până devine crocant, apoi se scoate pe hârtie absorbantă. Untul moale se amestecă cu făină. În cratiţă se adaugă fasiutele rumene de bacon.

Se diluează untul amestecat cu făină cu 1 polonic din sosul din cratiţă, apoi se adaugă compoziţia de unt peste mâncarea care fierbe. Se mai clocoteşte 2-3 minute, se potriveşte gustul de sare şi piper şi mâncarea e gata.

Merge de minune cu paşte de tot felul, eu am asortat acestui fel consistent nişte gnocchi cu cartofi, dar la fel de bine se potriveşte cu un piure de cartofi sau cu orez.

Sursă foto: cellarmaison.com

Sursă rețetă: rețetecalamama.ro

cocovin - prajitura cu ness si bezea caramel 112017Citeste si: REȚETA ZILEI – prăjitură cu spumă de ness și caramel!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.