România neschimbată – o nouă criză a medicamentelor pentru cancer!

cancer - medicamente

România neschimbată – o nouă criză a medicamentelor pentru cancer! România este, din punct de vedere al cancerului, o nedorită „campioană„ la toate capitolele: număr de cazuri, număr de decese, prevenție, educație. Dacă la acest scenariu mai adăugăm și atitudinea autorităților, nu ar trebui să ne mire că, zilnic, mor 130 de oameni din cauza acestui flagel.

În România lui 2017 se repetă scenariul din anii precedenți. Este din nou criză a medicamentelor oncologice: 7 tratamente pentru copii și 16 pentru adulți nu se mai găsesc. Iar fără ele, șansa acestor suflete de a lupta pentru viața lor scade spre 0.

Horia Bumbea, medic hematolog la Spitalul Universitar: „Este Metotrexatul injectabil de 1g sau 5 g care încă nu se găseşte. Şi lipseste de ceva vreme şi din cauza aceasta avem pacienţi care în prezent sunt programaţi să facă un tratament de consolidare pentru leucemia acută şi nu ştim dacă putem să obţinem medicamentul în timp util”.

Iar acesta este doar unul din cele 16 medicamente care le lipsesc pacienţilor oncologici adulţi. Lipsesc de asemenea şapte medicamente folosite pentru tratarea copiilor.

Ghidu Iuliana, directorul Asociaţiei Pavel: „Permanent vin părinţii la noi ca să ne ceară sprijin, Totdeauna un păarinte cu un copil bolnav este disperat. Fiecare pacient ar trebui să aibă o mie de lei pe lună – ar trebui pentru medicamente, investigaţii medicale, tratament”.

Problema este cunoscută şefilor ministerului Sănătăţii, care promit că noi medicamente intră pe listă.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: „La momentul de faţă suntem în discuţii pentru a aduce în procedura de urgenţa la Unifarm citostaticele care lipsesc. Practic, 13 medicamente vor intra pe lista nouă de compensate. Sunt medicamente pentru cancer, pentru afecţiuni hematologice”.

În România sunt peste 850.000 de bolnavi de cancer. Doar 100.000 dintre ei primesc tratament în acest moment, spun asociaţiile de pacienţi.

Sursă foto: caplimpede.ro

Citește continuarea pe Digi24.ro

cancer - cancer 150x150Citeste si: „Ești o învingătoare!„ – femei care au învins cancerul la sân

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.