Categorii
TRAVEL

Big Ben, redus la tăcere!

Big Ben, redus la tăcere! Când spui Londra, spui Big Ben! Este unul din cele mai vizitate locuri din lume, iar sunetul clopotelor sale, care marchează ora exactă dar și evenimentele majore din istoria Marii Britanii reprezintă un brand. Astăzi, la orele prânzului, Big Ben a cântat pentru ultima oară, cel puțin pentru următorii 4 ani, el intrând într-un amplu proces de restaurare, care costă aproape 32 de milioane de euro.

Citește și: Harta europeană a destinațiilor cu risc

”Îl pot vedea de la geamul casei mele, mi-am trăit viața alături de el. Pierdem o parte din Londra. Am 72 de ani și mi-e teamă că îl aud pentru ultima oară. Cu toții plecăm într-o bună zi! Este foarte emoționant”, a spus pentru AFP Denise Wiand, care locuiește pe celălalt mal al Tamisei.

Peste un milion de persoane s-au strâns luni lângă Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, pentru a asculta ultimele bătăi înaintea ”tratamentului” de reîntinerire care costă 31,7 milioane de euro și vizează atât turnul cât și ceasul.

”Mulțimea ascultă cu foarte mare atenție. Suntem aici, vrem să auzim și cel mai mic sunet. Este un moment aproape istoric” a declarat pentru AFP Thomas Moser, un turist german în vârstă de 54 de ani.

Turnul victorian de 96 de metri, unul dintre monumentele cele mai fotografiate din Marea Britanie, este adesea denumit Big Ben, deși acest nume nu desemnează decât clopotul impozant de 13,7 tone.

Clopotul va fi deconectat și nu va mai marca ora exactă așa cum a făcut timp de 158 de ani, aproape fără întrerupere, acompaniat de un de ansamblu de patru clopote mai mici care bat la sferturi de oră.