Categorii
PEOPLE

Dincolo de salariul câștigat, pentru ce munciți?

Editorial scris de Corina Marcu. Dincolo de salariul câștigat, pentru ce munciți? Așa ca de sfârșit de an, vă invit la o sesiune de introspecție asupra motivelor care va animă activitatea de zi cu zi. Astfel de exerciții realizate, măcar cu o frecvență anuală, pragul dintre ani fiind o minunată ocazie de a valorifica anumite analize personale, reprezintă premisa pentru o viață profesională și personală împlinită si fericită.

Răspundeți sincer la următoarele întrebări:

Ce vă oferă munca dumneavoastră în termeni de satisfacție, mulțumire, entuziasm și alte beneficii non-materiale?
Sunteți entuziasmat de munca dumneavoastră?
De ce DA sau de ce NU?
Vă simțiți mulțumiți la sfârșitul zilei de ceea ce ați realizat?
Citește și: Cum au evoluat salariile în România?

Un om care în mod evident iubește ceea ce face și se simte satisfăcut de munca în sine este un om cu atât mai mult de încredere, care nu generează îndoieli în ceilalți referitoare la motivele care îl animă. Poate găsiți dificil să reconsiderați munca prestată, dincolo de motivațiile materiale sau cele legate de avansarea în carieră, însă poate ar fi timpul să meditați asupra motivelor care vă determină să lucrați ceea ce lucrați. A învăța să manifestați recunoștință pentru munca dumneavoastră reprezintă o modalitate de a vă simți satisfăcut doar pentru că munciți ceea ce vă place.

A avea clar în minte ceea ce vă motivează munca face parte din construcția unei atitudini pozitive și a unei etici puternice în procesul muncii. În măsura în care nu sunteți siguri pentru ce munciți, poate fi dificil, chiar imposibil, să vă implicați total sau să vă dezvoltați din punct de vedere profesional. Încercați să vă clarificați obiectivele personale, atât cele specifice legate de proiecte individuale, cât și cele globale legate de carieră, în general. Setați-vă obiective specifice și creați planuri pentru a le realiza prin intermediul sarcinilor și responsabilităților zilnice.

Adoptarea unei atitudini pozitive și a unei etici puternice în procesul muncii conduce la percepția muncii prin propriile recompense sau beneficii. Atunci când lucrăm din acest unghi, nu mai lucrăm împreună cu ceilalți sau nu mai îndeplinim sarcinile de serviciu doar din considerente materiale sau profesionale, ci dintr-un angajament intern și personal. Nu este nimic greșit în a ne valorifica salariul sau alte beneficii deoarece sunt părți vitale ale motivației noastre. Însă, ne putem muta atenția de la acestea la satisfacția muncii în sine, ceea ce ne ajută să creștem și mai mult din punct de vedere personal și profesional.

În mod firesc, nu există zile perfecte, unele zile fiind chiar dificile, dar dacă găsiți o cale prin care să vă placă ceea ce lucrați în majoritatea timpului, vă aflați în direcția corectă spre atingerea succesului profesional și a fericirii personale.