Categorii
LOVE

Interzis în relația cu o persoană NARCISISTĂ!

Interzis în relația cu o persoană NARCISISTĂ! Cel puțin o dată în viață fiecare dintre noi a stat față în față cu o persoană narcisistă. Bănuiesc că nu v-ați simți foarte confortabil „sub nivelul excepționalității sale nemaiîntâlnite”. De ce spun asta?

Pentru că omul cu o personalitatea narcisică are sentimentul că este excepțională, situându-se deasupra oamenilor de rând. Atitudinea constantă în viața de zi cu zi ar fi că i se cuvine mai mult decât celorlalți.

Dacă ar fi să creionăm profilul personalității narcisiste, acesta ar arăta astfel:

Este stăpânită de ambiția de a avea succese răsunătoare, atât în plan profesional, cat și în viața personală.
Adesea, este extrem de preocupată de înfățișarea sa și de vestimentație.
Se așteaptă la atenție și la privilegii, fără a se simți, însă, obligată la reciprocitate.
Când nu i se acordă privilegiile pe care le așteaptă, devine furibundă.
Îi exploatează și îi manipulează pe ceilalți, pentru a-și atinge scopurile.
Manifestă destul de puțină empatie, iar emoțiile celuilalt nu o prea mișcă.
Citește și: Femeie, unde ti-e mândria? Nu, nu narcisismul

Atunci când vine vorba despre a relaționa cu un astfel de om, specialiștii atrag atenția asupra următoarelor comportamente strict interzise, în măsura în care dorim să nu ne complicăm existența mai mult decât este ea de obicei:

Să ne opunem sistematic. Dacă suntem, la rândul nostru, orgolioși sau răbdarea noastră este limitată, s-ar putea să fim tentați să-i rănim vanitatea, să-i tăiem avântul, să-i demonstrăm că nu este atât de valoros în ochii noștri pe cât este în propriii săi ochi. Periculos! Relația va fi tot mai tensionată și, în plus, riscăm să se răzbune.
Să ne lăsăm manipulați. Chiar dacă, la un moment dat, atenția pe care ne-o acordă și laudele pe care ni le aduce ne fac să ne simțim bine, nu trebuie să lăsăm garda jos. Odată ce-și atinge scopul, narcisicul, în cel mai bun caz, ne va ignora. Este posibil, chiar, să ne disprețuiască, să se lepede de noi ca de ceva ce nu-i mai folosește. Nu trebuie să ne amăgim că acționează în interes comun. Pentru el nu există decât propriul său interes. Dacă putem, prin forțe proprii și cu deplin control, să ne realizăm propriul interes sprijinindu-ne pe atenția vremelnică pe care ne-o acordă, acest lucru nu trebuie să-i fie evident.
Să le facem vreo favoare pe care nu dorim s-o repetăm. Se va obișnui cu micile servicii pe care i le facem, cu cedările în favoarea lui și dacă într-o zi ne vom sătura, nu va accepta cu niciun chip. Va fi convins că totul i s-a cuvenit și va acționa hotărât să obțină în continuare ceea ce i-am oferit de bună voie până acum. Desigur, ceea ce nu ne deranjează putem face.
Să ne așteptăm la un raport echitabil. Nu trebuie să contăm pe recunoștința lor, pe întoarcerea unui serviciu făcut. Este aproape sigur că ne vor încurca toate calculele. Ceea ce am făcut pentru ei li se cuvenea și nu consideră că ne datorează nimic. Deseori, nici măcar un “mulțumesc”.