Mai UŞOR de atât, nu există – ÎNVAŢĂ FOTOGRAFIE! Multe sunt site-urile de profil, care prezintă reguli, sfaturi, ponturi, cum vreţi să le spuneţi, despre cum să devii fotograf. Sau fotograf mai bun. Dar ceva mai simplu de atât, încă nu am găsit. Şi atenţie: NU E NIMIC TEHNIC, ÎN CEEA CE URMEAZĂ 🙂
Nu faci o fotografie cu aparatul. În actul fotografic, tu aduci toate imaginile care ţi-au rămas în minte, toate cărţile pe care le-ai citit, muzica pe care ai ascultat-o, oamenii pe care i-ai iubit. – Ansel Adams
ÎnvaŢĂ fotografie – stress photographer 300×176
Cea mai bună cameră din lume e aia pe care ţi-o permiţi
Nu scoate din buzunar mai mult decât poţi duce, cu tot cu obiectiv şi/sau accesorii. Dacă devii dator pentru a-ţi întreţine un hobby, o să te cam streseze treaba asta cu fotografia. Ca să nu mai spun că te va costa, şi la figurat, la fel de mult. Nu doar la propriu. Eu mi-am cumpărat, strângând bani, direct o cameră DSLR full frame: Canon 6D. Am aşteptat o ofertă, v-am mai povestit, şi consider că face fiecare leu pe care l-am dat. Cu atât mai mult cu cât o voi folosi câţiva ani buni.
Studiază-le puţin dinainte
Aparatele, adică. Şi toată tehnica. Dacă eşti începător, ca şi mine, e normal să nu ştim, în detaliu, care cameră/obiectiv/trepied/bliţ/filtre etc sunt mai bune pentru noi. „PENTRU NOI” e foarte important. Logic că o cameră, care costă 6000 de lei, e mai bună decât una de 2000 de lei. Dar treaba e mai grea când ai un buget limitat. Sunt în ziua de azi sute de site-uri care să te ajute să compari aparate, obiective, trepiede, şi-aşa mai departe. Sfaturile prietenilor sunt bune. Chiar foarte bune. Dar nu te baza exclusiv pe ele.
Fereşte-te de forumuri
Acolo unde toţi ştiu câte puţin. Nu ţi le recomand, pentru simplul motiv că n-o să poţi duce câte sfaturi vei primi. Când zici că ai decis să-ţi cumperi Canon 6D, afli că Sony A7 SII e muuult mai bun, din anumite puncte de vedere. Forumurile sunt locurile de unde poţi afla informaţii preţioase, dar care te vor ţine într-o permanentă cursă de a găsi altceva mai bun, ba mai bun şi tot aşa. Eu zic că merită să te concentrezi pe îmbunătăţirea TEHNICII TALE DE A FOTOGRAFIA, pe artă, pe lumină şi compoziţie.
TOT ce facem cu aparatul foto este să capturăm Lumina. Învaţ-o şi respect-o. E cea mai bună prietenă, în fotografie. Lumina, da! Nu te ajută cu nimic să ştii când apare următorul obiectiv cu nu-ştiu-ce performanţe sau următorul „Mark” de la Canon. Du-te şi prinde cea mai bună Lumină (Ora de Aur).
CITEŞTE ŞI: Greşeli în FOTOGRAFIE, pe care le poţi EVITA
Ia-ţi un bliţ
Recunosc, eu nu am, încă. Fiindcă mi se pare că lumina naturală oferă atât de multe. În interior, ştiu, uneori nu există lumina naturală pe care toţi ne-o dorim. Ideea e că nu trebuie să alergi după un bliţ de la Canon sau Nikon. Nu că nu sunt bune. Sunt senzaţionale, unele. Dar preţurile sunt pe măsură. Mulţi fotografi recomandă YONGNUO, un brand bine echipat şi la capitolul accesorii. Poţi găsi un bliţ pe la 300 de lei, care va face minuni pentru orice începător, care vrea să înveţe lumina artificială.
Toţi vrem fotografii „blurate în spate”
Dar nu toate trebuie să fie aşa. E imposibil, de altfel, să faci fotografii în care să cuprinzi tot ce vezi cu ochiul liber, să fie şi potrivit de luminoase/întunecate şi cu bokeh (fundal neclar) senzaţional. Ideea e că bokeh-ul să învaţă cu timpul, pentru că te vei convinge singur că uneori e mai bine să izolezi subiectul de fundal, alteori, claritatea mai multor planuri va păstra detalii importante dintr-o captură. O lentilă prime te va ajuta să ai fotografii bune, chiar şi când e aproape beznă, fără să uite să-ţi obţină un bokeh interesant. Încă o dată, îţi recomand cu toată inima, când eşti la început, un obiectiv fix de 50mm, cu diafragma f/1.8. Îl găseşti de la 500 lei, face toţi banii! Ceva şi mai bun de-atât ar fi un obiectiv fix de 85mm, cu aceeaşi diafragmă, dar e pentru avansaţi. Deci ai răbdare 🙂
ÎnvaŢĂ fotografie – p1792110076 5
CITEŞTE ŞI: Vrei un obiectiv ŞMECHER şi IEFTIN?
Trage, experimentează, învaţă! Mai trage o dată
Primul om care ar trebui să fie impresionat de fotografiile tale EŞTI TU ÎNSUŢI. Fotografia e o treabă importantă, cu repetiţie. Dar dacă te pasionează, pe bune, nu te vei plictisi. Vino cu idei noi, mereu. Primele tale fotografii vor fi, foarte probabil, jalnice :)) Te vor deprima. Dar vei deveni mai bun. Pe măsură ce vei vedea îmbunătăţiri, bea un pahar în cinstea ta! Serios. Apoi continuă să te auto-depăşeşti. Întotdeauna merită să încerci o fotografie diferită de a altora.
Niciodată nu e târziu să înveţi FOTOGRAFIE
O să vină o zi în care vei vedea fotografi cu aparate mai ieftine decât ce ai tu, dar care fac fotografii mai bune. Nu te descuraja. Asta ar trebui să te motiveze să devii mai bun. E valabil şi când întâlneşti profesionişti cu aparate şi accesorii, pe care nu ţi le poţi permite. Suntem în 2016! Fotografia digitală nu e viitor, e prezent şi până şi treaba asta se învecheşte. Camerele telefoanelor se întrec şi ele în performanţe. Aşa că tu concentreză-te să-ţi dezvolţi propriile performanţe!
NU eşti MAI BUN, dacă ai un aparat MAI SCUMP
Apropo, în unele cazuri, camerele telefoanelor Samsung şi iPhone sunt la fel de bune ca unele DSLR-uri. Aşa că nu o lua ca pe un sfat, ci mai degrabă că pe o mărturisire: Învaţă aparatul pe care îl ai, nu pe care vrei să-l ai. Gândeşte-te la următoarea fotografie şi cum o poţi face mai bună. Caută imagini din mintea ta. Mâncarea nu e mai bună într-un cuptor mai scump. La fel, nici fotografia. Nu uita că tu faci fotografia, iar aparatul e doar un instrument.
Photoshop sau altceva?
Da, Photoshop are câteva opţiuni unice. Superioare. Profesionale. De fineţe… DAR, Lightroom te va ajută mai mult decât îţi imaginezi, la început. Sau până când te decizi să dai banii pe un soft PS. Căci sunt sigur că nu-l vei pirata :)) Aici, nu am decât un singur sfat: în loc să alegi filtre pre-setate ale softurilor şi telefoanelor, mai bine te concentrezi să prelucrezi o fotografie „după mintea ta”.