Categorii
FOTOGRAV

Tu poţi fotografia cel mai TARE PEISAJ

Tu poţi fotografia cel mai TARE PEISAJ, îmi spun în fiecare zi! Mi se pare că peisajele sunt cele mai populare, când deschid internetul. Dar puţini ştiu că PEISAJUL e cel mai complex/dificil gen fotografic, iar asta am auzit prima dată la şcoală, din gura profesorului meu, Dan Beşliu.

Să ne înţelegem, articolul ăsta nu vine din experienţa mea, ci din ceea ce învăţ, odată cu voi. Nu am ajuns încă să fotografiez un peisaj ca la carte. Asta înseamnă după reguli. Şi sunt câteva SIMPLE, dar ESENŢIALE.

1.Fotografiază la ORA DE AUR

Pentru că cele mai frumoase peisaje fotografiate sunt definite, ÎN PRIMUL RÂND, de calitatea luminii surprinse. Prima oră a dimineţii sau după-amiaza, spre apus ar fi cel mai bun moment pentru fotografia de peisaj. Bine, unul dintre cei mai buni prieteni de-ai mei foloseşte un SONY A7SII, iar pentru cei care cunosc aparatul, dacă se chinuie, poate face peisaje şi în beznă cumplită (exagerez, dar doar un pic)!

tare peisaj – MG 0327xxraw2 1024×683
Sorin Onişor

2. Ia cu tine cel mai bun trepied posibil şi imposibil

Pentru că un peisaj senzaţional nu va fi obţinut din mână, în vecii Vecilor, amin. Adică, dacă îţi pasă de timpul de expunere, în primul rând. Când spun cel mai bun trepied, nu înseamnă că te pun să dai 1,000 de lei (acum) pentru un trepied performant şi versatil. Doar că un plastic ieftin riscă să joace feste, fix când nu-ţi doreşti. Mai poţi folosi un artificiu hands-free, dar numai şi numai în cazul în care aparatul stă în siguranţă pe o bază (piatră, rucsac). Şi dacă are Wi-Fi, cum e CANON 6D-ul meu (sîc!). Caz în care mă conectez cu telefonul la aparat, prin aplicaţia Camera Connect şi intru în opţiunea Remote Image. Acolo am acces la ISO, timp de expunere şi diafragma.

3. Compoziţia

Pentru că nu orice poză de la mare, la răsărit, cu nisip + mare + soare + cer = The peisaj! Nu. Dar dacă nu ştii exact de unde să începi, foloseşte, pentru început, regula treimii. Un peisaj corect trebuie să conţină minimum 3 planuri, zice proful meu. Exemplu: eşti la munte şi cauţi un cadru bun; trei planuri din faţa ta pot însemna pajiştea, urmată de două-trei dealuri, iar în spatele lor, munţii. Scopul peisajului e să aibă atmosferă (obţinută, în primul rând, cu ajutorul luminii), iar privirea să rămână blocată într-un punct de interes (cel puţin). Poate fi o căsuţă de lemn, cu un coş fumegând, de ce nu?

P.S. Căutaţi-l, de exemplu, dacă nu-l cunoaşteţi, pe Sorin Onişor. O să vedeţi nişte peisaje foarte bune.

CITEŞTE ŞI: ÎNVAŢĂ fotografia prin 5 PAŞI SIMPLI

tare peisaj – octombrie bucovina
Sorin Onişor

4. Unde faci fotografia de peisaj

Pentru că proful meu se laudă că ştie cam toate marginile de şosele de pe la munte, toate parcările cu vedere şi belvedere şi m-a ameninţat că dacă fac fotografie de peisaj „din maşină”, nu se pune! Pur şi simplu, nu. Cam peste tot am citit că pentru un peisaj corect, la munte de exemplu, trebuie să baţi nişte trasee. La picior. Cu tot echipamentul, da. Să-ţi găseşti acel locşor de pe o colină şi să aştepţi ora de aur. Asta înseamnă să te informezi temeinic înainte. Unde răsare şi unde apune soarele, la ce ore, cât e de mers, cât de accesibil e traseul. Nu te teme să întrebi pe cineva care a făcut asta! (nu eu, hahaha) Pentru că şi altora le-a fost greu şi s-ar putea să te ajute, ca să nu te împiedici.

5. Detalii, dar în ele stă diavolul peisajului

foloseşte un obiectiv wide
trage în format RAW, pentru că poţi post-prelucra incredibil de bine imaginea
foloseşte balansul de alb automat (WB Auto)
foloseşte cel mai mic ISO posibil
foloseşte filtre de polarizare